Rikshem.se använder cookies för att ge dig bästa möjliga användarupplevelse. Jag vill läsa mer.

Frågor och svar om Rikshems bostadskö i Helsingborg

Hur registrerar jag mig i Rikshems bostadskö?
För att ställa dig i Rikshems bostadskö går du in på Mina sidor och registrerar dig. Du måste ha fyllt 18 år för att kunna ställa dig i vår bostadskö. Vid registreringen anger du om du är intresserad av lägenheter eller förråd. Våra bilplatser i Helsingborg hyrs ut via parkeringsbolaget Smart parkering och du kan därför inte ställa upp dig i bilplatskö för Helsingborg specifikt.

I och med att du söker lägenhet hos oss godkänner och accepterar du att Rikshem får inhämta boendereferenser hos nuvarande och tidigare hyresvärd. Kreditupplysning tas på alla sökande som är aktuella för visning och kontrakt. Du kan när som helst gå in och lägga till eller ändra din registrering i bostadskön.

Du behöver logga in på Mina sidor på Rikshem.se minst var sjätte månad för att uppdatera och behålla din plats i kön. Genom Rikshems bostadskö har du även möjlighet att söka bostäder på andra orter i landet där Rikshem finns.

Hur kan jag se mina poäng?
När du är inloggad på Mina sidor syns dina poäng på den nedre delen av Mina sidors startsida. Här kan du även se dina poäng för andra köer såsom förrådskön om du exempelvis har ställt upp dig i den.

Vad kostar Rikshems bostadskö?
Rikshems bostadskö är gratis och alla som fyllt 18 år kan registrera sig för att samla köpoäng.

Vad innebär det för mig som står i Boplats Syds bostadskö?
Om du står i Boplats Syds bostadskö behöver du registrera dig i Rikshems bostadskö för att ha möjlighet att söka lediga lägenheter hos Rikshem i Helsingborg från och med den 1 oktober 2020. Är du intresserad av Rikshems bostäder i Malmö ska du stå kvar i kön hos Boplats Syd.

När kan jag börja söka bostäder hos Rikshem?  
Du kan börja samla köpoäng hos Rikshem redan nu men vår egen förmedling av bostäder i Helsingborg startar den 1 oktober 2020.

Jag är redan hyresgäst hos Rikshem. Hur kan jag tillgodoräkna mig min boendetid som kötid om jag inte står i Rikshems bostadskö?
Om du är hyresgäst hos Rikshem men inte har aktiverat ett konto på Mina sidor behöver du först registrera dig. Det gör du på Mina sidor med hjälp av ditt personnummer och objektsnummer. Objektsnumret hittar du på din hyresavi eller på ditt hyresavtal. Fyll i alla stegen och spara. Därefter kommer din boendetid automatiskt omvandlas till poäng.

Om du är hyresgäst hos Rikshem och redan har ett konto på Mina sidor behöver du anmäla dig som bostadssökande. Logga in på Mina sidor, skrolla ner till Intresseanmälan och tryck på länken Skapa intresseanmälan. Därefter kryssar du i att du söker bostad och fyller i resterande fält. Din boendetid kommer automatiskt omvandlas till poäng när du har sparat ändringarna.

Du kan närsomhelst göra denna registrering.

Vad behöver jag som redan står i Rikshems bostadskö göra? 
Om du redan är registrerad i vår bostadskö kan du gå in och ändra ditt intresseområde till Helsingborg. Du kan även välja att lägga till Helsingborg som område om du önskar stå kvar som sökande för ditt nuvarande önskemål.

Hur förmedlas lägenheterna hos Rikshem? 
Från och med den 1 oktober 2020 annonseras alla Rikshems lediga lägenheter i Helsingborg på rikshem.se. Om du har registrerat dig i vår bostadskö har du möjlighet att göra en intresseanmälan för en ledig lägenhet. Din anmälan sorteras i turordning efter din kötid. Det är din placering i kön som avgör om du går vidare till nästa steg samt att du uppfyller kraven enligt vår uthyrningspolicy. 

Du kan högst ha sex samtidiga intresseanmälningar för bostäder som är under annonsering. Du kan själv ta bort din intresseanmälan under hela processen, så länge du inte är först i kön eller har tackat ja till bostaden.  

Är det någon skillnad mellan de uthyrningsregler som finns hos Boplats Syd och de som Rikshem har? 
Uthyrningsreglerna för våra bostäder kommer fortfarande att gälla med undantag för regler kring bostadskö och köpoäng som nu regleras genom Rikshems egen kö. Läs mer om vår Uthyrningspolicy.  

Kommer jag förlora min kötid från Boplats Syds bostadskö? 
Vi har tyvärr ingen möjlighet att flytta över kötid från Boplats Syd som är en kommunalt ägd kö av Malmö Stad. Våra bostäder i Malmö kommer dock även fortsättningsvis att förmedlas via Boplats Syd.

Kan man registrera sig i bostadskön utan svenskt personnummer? 
Ja, du kan registrera dig i Rikshems bostadskö utan svenskt personnummer. Har du inget svenskt personnummer kan du använda dig av ditt samordningsnummer för registrering.

Du kan även välja att klicka i Nej för Svenskt personnummer och därefter ange din födelsedata i formatet ÅÅ-MM-DD. 

Hur kommer jag få information om lediga lägenheter framöver? 
Du behöver själv bevaka utbudet av lediga bostäder som publiceras på Rikshems webbplats. På Mina sidor kan du registrera en prenumeration och får då ett e-postutskick, max en gång per dag, när en bostad annonseras på webben som motsvarar dina val. 

Hur gör jag om jag vill hyra förråd? 
När du registrerar dig i Rikshems kö kan du även välja att göra en intresseanmälan för lediga förråd. För att se lediga objekt och göra en intresseanmälan går du in på Rikshems webbplats, www.rikshem.se 

Hur gör jag om jag vill hyra parkering eller garage?
Alla Rikshems parkering- och garageplatser hyrs ut via parkeringsbolaget Smart parkering. Vi ber dig därför kontakta dem för att se lediga platser och för att anmäla intresse. Du når dem via telefon 0771-80 88 80 eller mejl rikshem@smartp.se.

Ställ dig i vår bostadskö

Som bostadssökande hos Rikshem kan du ställa dig i vår bostadskö från det år du fyller 18 år. Din intresseanmälan måste uppdateras var sjätte månad, detta görs automatiskt när du loggar in på Mina sidor.

Anmäl dig till bostadskön på Mina Sidor

Kontakta ditt ortskontor

Här hittar du kontaktuppgifterna till ditt närmaste Rikshem kontor. Titta gärna igenom våra vanliga frågor och svar innan du kontaktar oss för att se om vi redan svarat på din fråga.

Kontakta ditt ortskontor