Rikshem.se använder cookies för att ge dig bästa möjliga användarupplevelse. Jag vill läsa mer.

Rätt inomhustemperatur

För att få en jämn inomhustemperatur även om vädret utanför varierar så har vi på Rikshem justerat så att alla lägenheter ska ha en rumstemperatur på lägst 20 grader.

Under sommarmånaderna är lägenheten ofta varmare än 20 grader tack vare att solen värmer. Kroppen vänjer sig vid en högre inomhustemperatur och när hösten sedan kommer kan du som hyresgäst uppleva det som kallt och ruggigt inomhus. Det beror delvis på att värmesystemet inte hunnit med att ställa om till att producera mer värme och dels på att huskroppen inte hunnit bli uppvärmd fullt ut.

Självklart ska du inte frysa och det finns några enkla saker som du kan göra för att få ett bättre inomhusklimat.

Några saker att tänka på

Om du känner att lägenheten är svalare än du önskar, följer här några tips på saker du kan kontrollera för att få ett bättre inomhusklimat.

  1. Kontrollera att givarna på elementen är påvridna och fungerar. Kolla även läget på termostaten. Står den på 1 betyder det att det är ganska kallt i lägenheten, ju högre siffra desto varmare. Ibland kan det ta ett tag innan värmen kommer igång.
  2. Möblera rätt. För att värmen ska spridas i hela lägenheten är det viktigt att inga stora möbler täcker för och stoppar cirkulationen. Inga möbler ska stå direkt framför elementen.

    Möblera rätt för att värmen ska spridas i hela lägenheten
  3. Fäll ner persiennerna kalla nätter, på så sätt ökar du fönstrets motståndskraft mot värmeförluster.
  4. Vädra snabbt med tvärdrag. Fem minuters ordentlig vädring fräschar upp luften inomhus och sparar energi jämfört med om du låter fönstren ständigt stå på glänt.
  5. På vintern blir luften torr och då kan den upplevas som kallare. Gröna växter inomhus hjälper till att fukta luften och därmed få ett bättre inomhusklimat.
  6. På hösten kan det vara stora skillnader i temperatur mellan dag och natt och det tar ett tag för huset att värmas upp. Det kan då vara skönt att sätta på sig en extra tröja och något varmt på fötterna.

Frågor och svar om inomhustemperatur

Vad ska temperaturen vara på i min lägenhet?
Temperaturen i din bostad ska vara lägst 20 grader, det är en överenskommelse mellan Rikshem och Hyresgästföreningen. Om det är kallare än så kan det bero på att vädret har slagit om snabbt och att fastighetens värmesystem inte hunnit med att ställa om till att producera mer värme. Det kan också finnas luft i elementen eller ventilen i termostaten på elementet kan ha fastnat i stängt läge.

Hur mäter jag temperaturen i min lägenhet?
För att mäta om rummet håller rätt temperatur är det viktigt att du mäter på rätt sätt. Du mäter temperaturen i mitten av rummet ca 1,5 meter upp från golvet. Är det 20 grader har du en normal inomhustemperatur.

Elementen är kalla, betyder det att värmen är avstängd?
Värmen styrs automatiskt av utetemperaturen. När utetemperaturen varierar mycket kan det ibland förekomma en viss fördröjning i värmesystemet. Elementet kan alltså vara kallt om temperaturen i lägenheten är över 20 grader.

Behöver jag lufta mina element?
För att få ut maximalt med värme ska elementen vara varma upptill och kallare längre ner. Tänk på att inte täcka för elementen med tjocka gardiner eller möbler. Ibland behöver elementen luftas, gör en felanmälan via Mina sidor så hjälper vår fastighetstekniker till med det.

Vad gör jag om temperaturen är under 20 grader?
Temperaturen i din lägenhet ska vara lägst 20 grader. Är temperaturen lägre än så registrerar du en felanmälan på Mina sidor på Rikshem.se eller på telefon 010 70 99 200. Vår fastighetstekniker kommer då och kontrollerar.

Felanmälan

Om du har en rumstemperatur som är lägre än 20 grader ska du felanmäla detta på rikshem.se under Mina sidor.

När du registrerat en felanmälan kommer vår fastighetstekniker och mäter temperaturen på plats. Teknikern kontrollerar också att både element och ventilation fungerar som det ska och om något annat behöver justeras för att det ska bli varmare i din lägenhet.

Kontakta ditt ortskontor

Här hittar du kontaktuppgifterna till ditt närmaste Rikshem kontor. Titta gärna igenom våra vanliga frågor och svar innan du kontaktar oss för att se om vi redan svarat på din fråga.

Kontakta ditt ortskontor

Felanmälan

Registrera din felanmälan enkelt på Mina sidor. Vid akuta fel som snabbt kan orsaka stor skada ringer du in till vår växel på nummer 010-70 99 200. Du når oss dygnet runt.

Registrera din felanmälan