Trygghetskollen nationell rapport
Här kan du ladda ner och läsa den nationella rapporten i sin helhet.
Nationell rapportVi på Rikshem arbetar aktivt för att skapa trygga och trivsamma bostadsområden. I undersökningen Trygghetskollen tog vi hjälp av våra hyresgäster och boende på sju orter för att förbättra deras närområden.
Trygghetskollen genomfördes bland vuxna, huvudsakligen Rikshems hyresgäster, bosatta i Helsingborg, Kalmar, Luleå, Norrköping, Umeå, Västerås och Östersund. Syftet var att kartlägga platser som upplevs som otrygga för att mer effektivt kunna genomföra trygghetshöjande insatser.
Mörker och öde områden är främsta orsakerna till upplevd otrygghet i sju svenska städer.
Undersökningen har bestått av två delar. Under perioden 30 september till 20 oktober hade närmare 1 200 personer fått möjlighet att markera platser där de upplever otrygghet. Genom att trycka på en GPS-knapp kopplad till en app i mobilen markerades platser på en karta som sedan sammanställts till en rapport. Uppgifterna kommer vi att använda för att analysera vad vi kan förändra för att öka tryggheten - antingen själva eller i samarbete med lokala aktörer som kommun, polis, lokala fastighetsägare eller organisationer.
Urvalet bestod primärt av personer som är hyresgäster hos Rikshem, men personer bjöds även in att deltaga via en annonskampanj. Den höga delen deltagande hyresgäster från Rikshem medför att platser där de bor är överrepresenterade.
Under perioden 9-30 oktober skickades en kompletterande enkät ut med frågor om orsaker till knapptrycken till samtliga deltagare i undersökningens första del, av vilka 365 valde att fullgöra enkäten. Enkäten genomfördes via webbenkäter distribuerade via e-post.
Sammantaget för alla orter var de typer av platser som upplevdes som mest otrygga parker (74%), följt av centrumområden (57%) och busshållplatser (51%).
På frågan om anledningen till varför testdeltagarna tryckt på knappen vid olika tillfällen, är de vanligaste orsakerna att platserna präglas av mörker/dålig belysning (70%), är öde eller att den som trycker på knappen varit ensam (38%) eller att trafikproblem förekommer (28%).
![]()
Trygghetskollen nationell rapport
Här kan du ladda ner och läsa den nationella rapporten i sin helhet.
Nationell rapport