Så betalar du hyran

Hyresavierna skickas ut cirka två veckor innan hyran ska vara betald. Det är mycket viktigt att hyran betalas i tid. En saknad hyresavi är inte en godtagbar ursäkt för sen hyresinbetalning.

Hyresavin i sig är en påminnelse om att hyran ska betalas och en extra service som Rikshem erbjuder. Dina avier finns även tillgängliga för nedladdning eller utskrift på Mina sidor.

Kom ihåg att godkänna e-faktura

Tänk på att om du ansökt om e-faktura eller autogiro så skickas ingen hyresavi i pappersform ut. Har du e-faktura måste du själv logga in på din internetbank för att godkänna fakturan i god tid innan dragningen ska ske.

Hyran betalas i förskott

Hela hyran betalas i förskott och ska vara Rikshem tillhanda senast den sista vardagen i varje månad. Din grundhyra finns angiven i hyreskontraktet, där finns även information om vad som ingår i din hyra.

Värme samt kall- och varmvatten ingår i hyran om det inte står något annat i ditt hyreskontrakt.

Betala din hyra enkelt med autogiro!

Anmäl dig till autogiro via din internetbank. En kostnadsfri service som innebär att pengarna till din hyra automatiskt överförs från ditt konto.

Tre olika betalningssätt

Du kan välja att betala din hyra på tre olika sätt; via inbetalningskortet, e-faktura eller autogiro. Nedan beskriver vi närmare hur e-faktura och autogiro fungerar.

E-faktura/elektronisk faktura

Med e-faktura får du varje månad din hyresavi skickat direkt till din internetbank där den, efter ditt godkännande, går till betalning. Hyresavin ser ut som en vanlig pappersfaktura men alla uppgifter som OCR-nummer, bankgironummer, förfallodag och belopp är redan ifyllda. Din e-faktura betalas genom att du aktivt godkänner denna samt bestämmer vilken dag den ska dras från ditt valda konto. Observera att det alltid är du som hyresgäst som är skyldig att kontrollera att du erhållit din hyresavi och att den blir inbetald till oss i tid.

Om du vill få din hyresavi med e-faktura så anmäler du dig via din internetbank eller genom att maila ditt namn, personnummer och bank till Rikshem på hyresredovisning@rikshem.se. Det går även bra att lämna dessa uppgifter till vår växel på telefon 010-70 99 200, växeln har öppet vardagar kl. 8-17. När du har anmält e-faktura skickar Rikshem nästa hyresavi med e-faktura till din internetbank. Du kan även se din faktura på Mina sidor.

Autogiro

Autogiro är en kostnadsfri service som innebär att pengarna till din hyra automatiskt överförs från ditt konto till Rikshem i slutet av varje månad. För att betala hyran med autogiro måste du lämna ditt medgivande till banken, det gör du via din internetbank. När autogirot är registrerat ser du det på din internetbank samt på aktuell hyresfaktura under Min hyra på Mina sidor. Skulle du inte ha tillgång till din internetbank kan du använda blanketten "Medgivande till betalning via autogiro" som du hittar på sidan Blanketter.

Autogirot dras per den sista bankdagen varje månad. Du behöver därför ha täckning på kontot på förfallodatum för att dragningen skall kunna ske.

Exempel: Den sista infaller på en lördag eller söndag, pengarna dras från ditt konto natten till fredagen som då är förfallodagen och registreras som betald hos oss måndagen efter. Betalningen kommer att bokföras per fredagens datum.

Det är alltid du som hyresgäst som är ansvarig att se till att autogirot blivit draget från ditt konto. Om du saknar täckning och autogirot har misslyckats måste du utföra din hyresinbetalning manuellt. Alla uppgifter rörande dina inbetalningar och hyresfakturor finns på Mina Sidor.

Vill du säga upp ditt autogiro görs detta via din internetbank.

Inkassokrav 

Om du inte betalat hyran i tid kommer du att få ett inkassokrav där en separat avgift är tillagd. Om hyran fortfarande är obetald månaden efter inkassokravet lämnar vi in en ansökan om betalningsföreläggande till Kronofogdemyndigheten.