Lägenhetsbyte

Livet kan förändras och boendesituationen likaså. Du som hyresgäst kan använda ditt förstahandskontrakt för byte till annan bostad. Du kan göra ett lägenhetsbyte inom Rikshem eller själv leta upp en person med ett förstahandskontrakt passande för ditt byte.

Så gör du om du vill byta lägenhet

Det finns ett flertal hemsidor för lägenhetsbyten som du kan använda för att hitta en partner till ett lägenhetsbyte. När du hittat en bytespart skickar du en ansökan om lägenhetsbyte till oss. Din bytespart måste samtidigt göra en ansökan hos sin hyresvärd.

Vi gör en bedömning av din ansökan om att byta lägenhet samt dina skäl till bytet. Vi ser också hur länge du hyrt lägenheten. Samtidigt görs kredit- och intygskontroll av din bytespart.

Lägenhetsbyte inom Rikshem

Om du vill byta lägenhet inom Rikshem till en mindre eller större lägenhet eller till en annan adress söker du under Ledigt just nu.

Tänk på att du har en uppsägningstid på tre (3) månader på din nuvarande bostad och att du kan drabbas av dubbla hyror under en period om en ny hyresgäst inte kan flytta in i din gamla bostad direkt när du flyttar ut.

Ansök om lägenhetsbyte

För dig som vill byta lägenhet är det viktigt att du tänker på att vi behöver vissa uppgifter från dig för att kunna hantera bytet. Kom därför ihåg att tillsammans med bytesansökan skicka med:

  • personbevis på samtliga kontraktshavare.
  • aktuellt anställningsintyg med inkomstuppgift för den inflyttande.
  • det ifyllda formuläret ”Byteskedja vid flerpartsbyte” om bytet omfattar fler än två parter.
  • kopia på kontrakt från den inflyttande.

Ladda ner blanketten "Ansökan om att byta lägenhet" på sidan Blanketter.

Lediga lägenheter just nu

De lägenheter som är lediga för uthyrning publiceras här på vår webbplats. Lägenheterna fördelas efter kötid bland dem som anmält intresse för den aktuella bostaden och som uppfyller de kriterierna som anges i vår uthyrningspolicy.

Lediga lägenheter just nu

Blanketter

För att underlätta för dig som hyresgäst har vi samlat blanketter och trycksaker som kan vara till nytta för dig i ditt boende.

Blanketter