Hyra ut i andra hand

Om du inte ska bo i din lägenhet under en period kan du i vissa fall få hyra ut din lägenhet i andra hand. En uthyrning i andra hand gäller endast under en begränsad tid. 

Ansökan om andrahandsuthyrning

För att få tillstånd att hyra ut i andra hand behöver du lämna in en Ansökan om andrahandsuthyrning till oss. I ansökan ska du ange ett godtagbart skäl för andrahandsuthyrningen. Exempel på godtagbara skäl kan vara studier eller tillfälligt arbete på annan ort under en begränsad tid.

Ansökningsblankett hittar du under "blanketter" här på rikshem.se eller i listan nedan.

Tillstånd från Rikshem vid andrahandsuthyrning

Du får inte hyra ut din lägenhet i andra hand utan att ha tillstånd från Rikshem. Det gäller även korta uthyrningar, till exempel via förmedlingar som Airbnb. Olovlig andrahandsuthyrning kan leda till att du förlorar ditt kontrakt och tvingas flytta från lägenheten.

Vi beviljar inte andrahandsuthyrningar på korttidskontrakt. Läs mer om andrahandsuthyrning på Hyresnämndens hemsida.

Regler för andrahandsuthyrning 

Från och med den 1 oktober 2019 gäller en ny lag avseende andrahandsuthyrning av hyreslägenheter. Dessutom ändrades reglerna för inneboende och lägenhetsbyte.

Läs mer om andrahandsuthyrning och reglerna här.

Blanketter

För att underlätta för dig som hyresgäst har vi samlat blanketter och trycksaker som kan vara till nytta för dig i ditt boende.

Blanketter

Hyresnämnden

Hyresnämnden medlar i tvister som rör bostäder och lokaler. Hyresnämnden fattar också beslut i en rad frågor. Det kan till exempel handla om en hyresgästs eller en bostadsrättshavares rätt att upplåta sin lägenhet i andra hand.

Till Hyresnämndens webbplats