Individuell mätning och debitering (IMD)

Individuell mätning och debitering (IMD) innebär att du som hyresgäst betalar för det du faktiskt använder av till exempel varmvatten, kallvatten eller el. Istället för att avgiften ingår i hyran så debiteras du i efterhand för det du förbrukat i ditt boende.

Om du bor i en av våra fastigheter där vi mäter individuell förbrukning per lägenhet, kan du själv påverka månadskostnaden. På samma sätt som att du betalar för den hushållsel, bredband/fiber och TV du valt att använda.

Så här fungerar det

Genom en särskild mätare läser vi av hur mycket varmvatten, kallvatten, komfortvärme eller el som förbrukas i din lägenhet under en månad. Du betalar för förbrukningen i efterskott.

Det här innebär att du istället för att dela på den totala kostnaden med dina grannar själv kan påverka kostnaden för just din förbrukning. Studier har visat att förbrukningen av både vatten och energi minskar vid införandet av individuell mätning och debitering (IMD).

På din hyresavi framgår din förbrukning och kostnaden som du ska betala. Där kan du också se din nuvarande taxa per kWh och kubikmeter. Taxan för varmvatten, kallvatten, komfortvärme eller el kan komma att justeras beroende på prisändringar. 

Spara både pengar och miljö

Med hjälp av individuell mätning i ditt boende kan du påverka kostnaden för värme, vatten eller el. Du kan bli energismartare - både för din egen ekonomi och för vår miljö.

Tips för att minska förbrukningen

Det finns många sätt vi kan minska vår vatten- och elanvändning på. Här är några saker du kan tänka på:  

  • Diska inte under rinnande vatten.
  • Stäng av vattnet medan du borstar tänderna eller rakar dig.
  • Ha en kanna med vatten i kylen så behöver du inte spola vatten i kranen när du vill dricka.
  • Duscha kort i stället för att bada och stäng av vattnet i duschen medan du tvålar in dig eller schamponerar håret.  
  • Kör bara fulla disk- och tvättmaskiner.
  • Dra ur laddare ur kontakterna när de inte används.
  • Använd lågenergilampor eller andra energisnåla alternativ och ha inte tänt i onödan.
  • Ställ inte stora möbler framför elementen.