Rikshem.se använder cookies för att ge dig bästa möjliga användarupplevelse. Jag vill läsa mer.

Utflyttning

Om du vill säga upp ditt hyreskontrakt är det några saker som är viktiga att tänka på. Uppsägningstiden är tre månader och vi vill alltid ha din uppsägning skriftligt.

Här har vi samlat de viktigaste sakerna att tänka på när du ska flytta från din lägenhet.

Säg upp din bostad i tid

Uppsägningstiden är tre månader och börjar vid månadsskiftet efter det att vi har fått uppsägningen. Det betyder att om du t ex säger upp din lägenhet den 15 februari är du betalningsskyldig till den sista maj, dvs tre hela kalendermånader.

Tänk på att uppsägningen ska vara skriftlig. Du kan scanna in en signerad uppsägning inklusive din legitimation och sedan skicka in uppsägningen via e-post till ditt ortskontor.  Använd uppsägningsblanketten som du hittar under rubriken Blanketter. Om du skriver uppsägningen själv (utan blankett) måste du uppge namn, adress, lägenhetsnummer, datumet för avflyttning, datum och namnunderskrift. Vi återkommer sedan med en bekräftelse på din uppsägning.

Glöm inte att även säga upp kontraktet på din parkeringsplats eller extra förråd.

Lämna nycklarna

Samtliga nycklar till bostaden och tillhörande utrymmen återlämnas senast kl. 12.00 (lokala avvikelser kan förekomma) första vardagen efter det datum avtalet upphört att gälla. För att du ska slippa betala en avgift måste samtliga nycklar återlämnas, även eventuella extranycklar. 

För information om vad som gäller för din ort och vilka blanketter du behöver, läs mer på Mina sidor

Adressändring

Om du flyttar måste du göra en flyttanmälan i god tid före flytten. Flyttanmälan gör du hos Skatteverket. Rikshem har ingen automatisk ändring av din adress från folkbokföringen. Anmäl din nya adress i god tid så att din post kommer rätt. Hos Adressändring kan du beställa eftersändning av posten.

När det gäller dina kontakter med övriga organisationer eller företag behöver du själv anmäla ny adress. Det gäller t ex banker, elhandel- och elnätsföretag, försäkringsbolag, föreningar, telefon och TV-operatör och tidningar.

Säg upp dina avtal

När du flyttar måste du säga upp dina el- och telefonabonnemang och/eller flytta dem till din nya adress.

Städning och besiktning

Den lägenhet du lämnar ska vara väl rengjord och tömd vid avflyttning. Glöm inte balkongen, förrådet, källaren, vinden och cykelförrådet. Under Blanketter hittar du vår checklista  som hjälper dig att inte glömma något och ger dig tips och råd för hur du ska städa effektivt.

I de flesta fall besiktigar vi bostaden för att godkänna städningen och för att se att inga skador på bostaden har uppstått. Vi ser gärna att du är med på besiktningen. Glöm inte att låsa upp eventuellt extralås på besiktningsdagen.

Det kan vara bra att känna till att om städningen inte godkänns vid besiktningen måste Rikshem anlita en städfirma som rengör bostaden och du som hyresgäst får betala för städningen.

Byte av lägenhet

Livet kan förändras och boendesituationen likaså. Du som hyresgäst kan använda ditt förstahandskontrakt för byte till annan bostad.

Läs mer om vad som gäller vid lägenhetsbyte

För dig som vill hyra ut i andra hand

Om du inte ska bo i din lägenhet under en period kan du i vissa fall få hyra ut din lägenhet i andra hand i en begränsad tid.

För dig som vill hyra ut i andra hand