Rikshem.se använder cookies för att ge dig bästa möjliga användarupplevelse. Jag vill läsa mer.

Bostadskö

För att kunna söka våra lediga lägenheter behöver du registrera dig i vår bostadskö. Bostadskön är gratis och öppen för alla. Vi har en gemensam kö för flera orter i Sverige och en separat för dig som söker studentboende. Registrera dig idag – ju förr desto bättre!

Ställ dig i bostadskö

Som bostadssökande hos Rikshem kan du ställa dig i vår bostadskö från det år du fyller 18 år. Din anmälan gör du på Mina sidor. Du får en poäng per dag from den dagen du registrerar dig. Har du stått i vår bostadskö i 1 år har du samlat på dig 365 köpoäng. Din anmälan är personlig och kan inte överlåtas eller ärvas av någon annan, det är heller inte möjligt att registrera en medsökande.

När du registrerar dig i vår bostadskö anger du om du är intresserad av lägenheter, studentlägenheter, parkering eller förråd. I och med att du söker lägenhet hos oss så godkänner och accepterar du att Rikshem får inhämta boendereferenser hos nuvarande och tidigare hyresvärd. Kreditupplysning tas  på alla sökande som är aktuella för visning och kontrakt. Du kan när som helst gå in och lägga till eller ändra din registrering i bostadskön.

Här ställer du dig i vår bostadskö

Som bostadssökande hos Rikshem kan du ställa dig i vår bostadskö från det år du fyller 18 år. När du registrerar dig i vår bostadskö anger du om du är intresserad av lägenheter, studentlägenheter, parkering eller förråd.

Gör din anmälan på Mina sidor

Boendetid

I Rikshems egen bostadskö räknas även boendetiden för ditt aktuella hyreskontrakt som kötid. Om du säger upp din lägenhet men står kvar som bostadssökande i vår bostadskö så räknas köpoängen från det datum du registrerat dig i vår bostadskö, dvs boendetiden tas bort i samband med uppsägning av hyreskontraktet. Boendetiden nollställs även vid lägenhetsbyte.

Vid uthyrning av lägenheter med korttidskontrakt nollställs inte köpoängen. Den sökande blir spärrad i sex månader men kötiden fortsätter att räknas upp under spärrtiden.

Fördelning av lediga lägenheter

De lägenheter som är lediga för uthyrning genom Rikshems bostadskö publiceras här på vår webbsida under Ledigt just nu. Våra lediga lägenheter fördelas efter kötid bland de som aktivt anmält sitt intresse samt uppfyller de kriterier som anges i vår uthyrningspolicy. Hur många köpoäng som behövs för ett ledigt objekt varierar och ser olika ut beroende på ort och lägenhet. Fördelningsprincipen har ett undantag i områden vi stamrenoverar. Detta för att underlätta våra hyresgästers boendesituation under renoveringsperioden.

Som sökande kan du söka max 6 st lägenheter samtidigt. Du kan tacka nej till max 4 st erbjudanden innan du blir spärrad i 6 månader från att söka andra lediga lägenheter. Får vi inget svar på ett erbjudande så tolkar vi det som ett nej och lägenheten erbjuds till andra kunder. Har du tackat ja till ett erbjudande men sedan ångrar dig så blir du spärrad i ett år och kötiden nollställs.

Du kan välja att prenumerera på lediga lägenheter, studentlägenheter, parkering eller förråd som matchar din intresseanmälan genom att registrera det på Mina sidor.

Fördelning av parkering och förråd

Lediga parkeringsplatser och förråd publiceras här på vår webbsida under Ledigt just nu. Tilldelningen sker efter först till kvarn-principen, dvs den som först gör en intresseanmälan erbjuds kontrakt. Vid stor efterfrågan på parkeringsplatser används kötid och i vissa fall begränsas vilka sökande som ska kunna göra en intresseanmälan tex endast hyresgäster i området.

Uppdatera dina uppgifter

För att behålla din köplats behöver du uppdatera din intresseanmälan minst var sjätte månad genom att logga in på Mina sidor. Vi rensar våra register automatisk och en raderad sökprofil kan inte återställas, oavsett om raderingen skett genom den automatiska rensningen eller att du själv har raderat din profil.

Regionala bostadsköer

Våra lediga lägenheter i Uppsala, Knivsta, Storstockholm, Södertälje, Sigtuna, Märsta, Upplands Väsby, Helsingborg samt Malmö förmedlas via de regionala bostadsförmedlingarna på orten. För att söka dessa lägenheter registrerar du dig i respektive regional bostadskö. De externa förmedlingarna kan ha andra regelverk än de som anges för Rikshems bostadskö med tilldelningen av lägenheterna ska följa Rikshems uthyrningspolicy.

Boplats Sverige

bps-banner-small.jpg

Du kan även hitta våra lediga lägenheter på webbplatsen Boplats Sverige. Boplats Sverige är en kostnadsfri tjänst för dig som letar hyreslägenhet.

Ställ dig i vår bostadskö

Som bostadssökande hos Rikshem kan du ställa dig i vår bostadskö från det år du fyller 18 år. Din intresseanmälan måste uppdateras var sjätte månad, detta görs automatiskt när du loggar in på Mina sidor.

Anmäl dig till bostadskön på Mina Sidor

Lediga lägenheter just nu

De lägenheter som är lediga för uthyrning publiceras här på vår webbplats. Lägenheterna fördelas efter kötid bland dem som anmält intresse för den aktuella bostaden och som uppfyller de kriterierna som anges i vår uthyrningspolicy.

Lediga lägenheter just nu