Rikshem.se använder cookies för att ge dig bästa möjliga användarupplevelse. Jag vill läsa mer.

Erbjudande om lägenhet

När anmälningstiden för en ledig lägenhet har passerat skickar vi ut ett mail till dem med längst kötid som anmält intresse. När du får ett erbjudande om lägenhet är det viktigt att du svarar i tid och laddar upp rätt inkomstintyg innan sista svarsdag.

I mailet framgår vilken placering du har av de sökande som fått erbjudande om lägenheten. Här finns även information om tid för visning av lägenheten eller vem du ska kontakta för att bestämma en tid.

Så här tackar du ja eller nej till ett erbjudande

När du har sett lägenheten loggar du in på rikshem.se/minasidor och meddelar  om du är intresserad av lägenheten eller inte, det är viktigt att du gör detta i tid! Efter senaste svarsdatum kommer du få besked om det är du som får bostaden eller inte.

Tänk på att du kan tacka nej till max 4 st erbjudanden innan du blir spärrad i 6 månader från att söka andra lediga lägenheter. Det är viktigt att du svarar, återkommer du inte alls så tolkar vi det som ett nej-svar. Köpoängen fortsätter räknas upp under spärrtiden.

Så här laddar du upp inkomstintyg

För att kunna bli aktuell för erbjudande av hyreskontrakt måste du bekräfta dina inkomstuppgifter genom att lämna aktuella inkomstintyg. Dessa laddar du upp på Mina sidor senast det datum som finns angivet i ditt erbjudandemail.

Logga in på rikshem.se/minasidor och välj Ladda upp dokument. Välj vilken typ av dokument det är och sök sedan efter dokumentet på din dator med hjälp av Bläddra-knappen. När du har hittat rätt dokument klickar du på Skicka. Du kan ladda upp filer i formatet PDF och JPG på max 1,5 MB. Dina intyg raderas automatiskt efter 6 månader och du kan själv logga in och radera eller uppdatera intygen när du vill.

Ladda Upp Dokument

Inkomsten ska baseras på arbete, pension, A-kassa eller studiemedel. Vissa bidragsformer kan medräknas som komplement till dessa inkomsttyper, dock godkänns inte försörjningsstöd eller etableringsersättning/etableringsbidrag. Är din inkomst från arbete vill vi se nyutfärdat anställningsintyg med inkomstuppgifter samt lönespecifikationer från de senaste 3 månaderna. Du måste kunna visa intyg på att du har angiven inkomst minst 9 månader framåt i tiden från aktuellt inflyttningsdatum.

Gemensam inkomst läggs till grund i det fall du har en medsökande som stadigvarande avser bo tillsammans med dig i bostaden. Din inkomst ska svara för minst 70 % av den totala gemensamma inkomsten för hushållet då du är huvudsökande. Endast inkomst från en medboende kan medräknas i gemensam inkomst.

Egna företagare ska styrka sina inkomsten med bland annat senast inlämnad deklaration till Skatteverket, registerutdrag från Skatteverket, aktuell resultat- och balansrapport samt nyutfärdat intyg från revisor. Egna företagare ska ha varit verksamma minst 1 år.

Köpoängen nollas

När du tecknar ett nytt hyreskontrakt för en lägenhet hos oss så nollställs dina köpoäng. Om du vill ställa dig i bostadskön som sökande för en ny bostad behöver du alltså anmäla dig igen på Mina sidor.

Uppsägningstid och dubbla hyror

Tänk på att om du redan har ett hyreskontrakt så har du en uppsägningstid och du kan därför få betala dubbla hyror under uppsägningstiden. Din uppsägningstid hittar du i ditt hyresavtal.

Uthyrningspolicy

För att hyra en lägenhet hos oss på Rikshem har vi vissa krav som du måste uppfylla. De generella kraven gäller alla typer av boende hos oss och de övriga kraven för de olika typerna av boende som vi erbjuder.

Rikshems uthyrningspolicy

Rikshems bostadskö

Vår bostadskö är gratis och öppen för alla. Vi har en gemensam kö för flera orter i Sverige och en separat för dig som söker studentboende.

Registrera dig idag – ju förr desto bättre!