Kronan - Kulturbyn

Just nu bygger vi 92 nya lägenheter i ett av Luleå mest attraktiva områden på Östra Kronan i Luleå kommun. Och vi planerar för ytterligare 300 lägenheter på Kronan Västra.

I stadsdelen Kronan utvecklar Luleå kommun en ny modern och centrumnära stadsdel med blandade boendeformer. Rikshem planerar att uppföra närmare 400 lägenheter i den del som kallas Kulturbyn. 

I Kulturbyn äger och förvaltar vi idag lokaler, om cirka 9000 kvadratmeter, i 15 byggnader som tidigare använts som militärförläggning. Några av byggnaderna har ett högt kulturhistoriskt värde och kommer att bevaras för att fortsätta driva Kulturbyn som är en viktig del av Luleås profil. På marken runtom planerar vi att komplettera med nya bostäder. 

92 lägenheter på Östra Kronan

Bostäderna som byggs på Östra Kronan fördelas på två hus med 6 våningar vardera. Byggnaderna kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad silver.

Lägenheterna kommer att ha en öppen planlösning mellan kök och vardagsrum, med genomgående trägolv. Badrummen kommer att vara helkaklade med klinker. Samtliga lägenheter utrustas även med kombimaskin för tvätt och tork. Lägenheterna utrustas även med ett välplanerat kök med diskmaskin.

Det kommer även finnas tillgång cykelparkering inomhus, carportplatser, laddstolpar och välplanerade lek och samvaroytor.

Mer om Kronan

Kronan är ett stadsutvecklingsprojekt som drivs av Stadsbyggnadsförvaltningen på Luleå kommun. Läs mer om Kronan på kronanlulea.se

*Illustration: A och D Arkitektkontor

Frågor

För frågor om projektet kontakta:
Amanda Grafström, projektledare