
Balkong, uteplats & utemiljö
Du som har en balkong eller uteplats kan njuta extra mycket av solen och kanske blommor och grönt. Genom att ta hand om din balkong eller uteplats bidrar du till ett trivsamt och tryggt område. Här har vi samlat värdefull information för att det ska vara så enkelt som möjligt.
Ordning och reda
Du som bor hos oss har ett särskilt ansvar att ta hand om din balkong och uteplats. Under vintertid är det viktigt att balkongen hålls fri från snö och is, detta för att förhindra olyckor och skador på fastigheten. Var särskilt försiktig om du ska skotta av snö så att ingen skadas under. Även du som har uteplats behöver snöröja och sanda.
En uteplats kräver lite mer omvårdnad än en balkong och du ansvarar för markytorna. Det innebär bland annat klippning av gräsytor, buskar, häckar samt rensning av ogräs på planteringsytor.

Att ha en uteplats kan kännas som ett extra rum. Sköt om den regelbundet så att det inte blir ett alltför stort jobb. Rensa ogräs då och då och klipp dina buskar för att hålla uteplatsen fin.
Vädring av mattor och liknande
Vädra, skaka och piska aldrig dina mattor på balkongen. Smuts och damm blåser lätt över till omkringliggande balkonger. Dessutom är många känsliga för damm och kvalster.

Att ha en uteplats kan kännas som ett extra rum. Sköt om den regelbundet så att det inte blir ett alltför stort jobb. Rensa ogräs då och då och klipp dina buskar för att hålla uteplatsen fin.
Skydda området från skadedjur
Mata aldrig fåglar. Frön, matrester eller liknande bidrar till nedskräpning och kan även locka till sig skadedjur som råttor.
Förvara aldrig livsmedel utomhus då även det kan locka till sig skadedjur som fåglar och råttor.
Rökning – hänsyn och omtanke om varandra
Tänk på att rökning på balkongen kan störa dina grannar. Om du röker är det viktigt att du samlar upp både aska och fimpar.
I alla gemensamma utrymmen såsom entréer, trapphus, hissar, förråd, källare, tvättstugor, samlingslokaler och garage är det helt rökfritt. Det är alltså inte tillåtet att röka i dessa utrymmen. Rökning får inte heller, enligt lag, förekomma vid våra lekplatser.
Grilla säkert i våra områden
Att grilla utomhus är härligt, men tillsammans med eld, gnistor och rök följer också ansvar. Var därför alltid försiktig när du grillar och ta hänsyn till grannar, väder och vind.
Följ våra tips för ett säkert och tryggt grillande:
- Använd de grillplatser som finns i ditt område, de är säkrade platser för eld och gnistor. Det är aldrig tillåtet att grilla på din balkong eller uteplats med öppen låga på grund av brandrisk, det gäller både för grillning med träkol, gasol eller engångsgrill.
- Vill du grilla på balkongen rekommenderar vi el-grill. Tänk då på att du har korrekt elanslutning och plats för att använda el-grillen.
- Är det torrt i marken under våren och sommaren händer det att det utfärdas eldningsförbud. På krisinformation.se kan du läsa mer om det råder eldningsförbud i din kommun och vad det innebär för dig.
- Ha en hink fylld med vatten i närheten av grillplatsen.
- Se till att dina grannar inte störs av eventuell rök och matos.
Kasta aldrig aska direkt i soporna. Aska och kolrester kan fortsätta glöda långt efter avslutad grillning. Låt askan helst ligga i en metallhink med lock i två dygn innan den kastas. - När du grillat färdigt, släck glöd och aska med vatten. Placera din grill med lock på en säker plats utomhus. Om du har du använt en egen grill, kom ihåg att ta bort den.
Du behöver Rikshems godkännande
Vill du tillföra något till din balkong eller uteplats såsom parabol, staket eller markis? Ta alltid kontakt med oss på Rikshem och fråga. I många fall behöver du ett skriftligt godkännande.
Tänk på att den dag du flyttar från din lägenhet behöver balkongen eller uteplatsen återställas till det skick den hade när du flyttade in.
Parabol, antenn och näta in balkong
Vill du sätta upp en parabolantenn eller någon annan typ av utomhusantenn? Du behöver alltid ett skriftligt godkännande av oss på Rikshem. Kontakta ditt ortskontor så berättar vi mer om hur du ska gå tillväga.
Skriftligt godkännande behövs även för att sätta upp nät runt balkongen eller uteplatsen.
Staket och altan
Vill du bygga staket eller altan krävs ett skriftligt tillstånd från oss. Kontakta ditt ortskontor innan du börjar bygga för att veta vilka riktlinjer vi har för just ditt område.
Inglasning och tak
Du får aldrig bygga tak över din uteplats eller glasa in balkongen eller uteplatsen. Dessa åtgärder är bygglovspliktiga och kan inte göras av dig som hyresgäst.
Markis, skyltar och balkongskydd
Det är inte tillåtet att göra hål för att fästa saker på balkongräcken, inglasningar eller fasaden. Det är heller inte tillåtet att måla om, montera skyltar, solskydd eller markiser.
Vill du sätta upp balkongskydd? Kontakta ditt ortskontor först och ta reda på vad som gäller för just ditt område. I vissa fall finns det exempelvis krav på enhetligt färgval med mera.
Partytält och paviljonger
Du får sätta upp partytält och paviljonger under enstaka tillfällen (max 3 tillfällen) under perioden april-september. Plocka ned utrustningen så snabbt du kan, senast inom sju (7) dagar ifrån uppförandet. Har du inte gjort detta i tid kan du blir ersättningsskyldig för att vi på Rikshem ska ta bort det.
Barnpool och studsmattor
Generellt lämpar sig inte våra uteplatser för pooler, studsmattor eller annan större lekutrustning. En mindre plaskpool för barn är tillåtet liksom mindre lekutrustning. Du som hyresgäst bär det fulla ansvaret för alla föremål och leksaker som finns på uteplatsen.
Tänk på att det går åt mycket vatten att fylla en barnpool. Varmvatten ur kranen kostar pengar och belastar miljön. Fyll därför din pool med kallt vatten och låt solen värma vattnet i stället.
När du tömmer poolen ska du leda bort vattnet så att det inte orsakar skador på huset eller marken. Använd gärna en slang att leda bort vattnet med. Tänk även på dina grannar så att deras gräsmattor och/eller planteringar inte blir förstörda.
Förvara dina saker i din lägenhet eller förråd
Balkong och uteplatser ska fungera som ett extra utrymme att tillbringa tid på. Här ska du aldrig förvara saker såsom däck, cyklar, gamla möbler eller andra skrymmande föremål. Ställ dessa i ditt förråd.
Din balkong eller uteplats är en del av utemiljön och den bidrar till områdets trygghet och trivsel. Föremål som inte ska finnas på dessa ytor kan utgöra en brandrisk eller locka till sig skadedjur.
Frågor?
Undrar du något eller upplever du att något i utemiljön behöver åtgärd. Ta kontakt med oss på Rikshem för att få hjälp. Ring 010-70 99 200.