Betala din hyra i tid 

Hyran för din bostad betalas alltid i förskott och ska vara betald senast den sista vardagen i månaden. Det är viktigt att du betalar hyran i tid och det är ditt ansvar som hyresgäst att det blir gjort, även om du till exempel är bortrest.

Om du av någon anledning missat att betala din hyra i tid så ska du omgående betala den för att skulden inte ska gå vidare till inkasso. 

Vad händer om du inte betalar din hyra?

  1. Sista vardagen i månaden ska hyran vara betald. På Mina sidor kan du enkelt se din faktura och även betalningsstatus om du är osäker på om betalningen kommit in till oss. Se till att du anger rätt OCR-nummer om du registrerar betalningen manuellt och att du betalar fakturan för rätt period.

  2. För de flesta bostadskontrakt skickar vi ut en SMS-påminnelse om din hyra inte är betald i tid. Men vi skickar inte ut betalningspåminnelser för alla kontrakt och är inte heller skyldiga att göra det. Det är ditt ansvar att se till att hyran betalas i tid.

  3. Om hyran fortsatt inte är betald efter förfallodagen kommer du att få ett inkassokrav från det inkassoföretag som vi har avtal med. Tänk på att du behöver betala inkassoavgift och dröjsmålsränta när du betalar sent.

  4. När du betalat ditt inkassokrav till inkassobolaget informeras Rikshem och skulden regleras. Tänk på att upprepade sena betalningar kan leda till att ditt kontrakt sägs upp.

  5. Om hyran fortfarande är obetald efter att du fått inkassokravet går ärendet vidare till Kronofogden. Om du inte betalar hyran eller betalar sent flera gånger riskerar du att förlora ditt hyreskontrakt.

  6. Om kravet skickas till Kronofogden för betalningsföreläggande finns det en risk att du får en betalningsanmärkning.

Jag har betalat in hyra för fel period och nu har jag fått ett inkassokrav. Måste jag betala inkassokostnaden?

Ja, det är du som hyresgäst som ansvarar för att du använder rätt OCR-nummer för den period som du ska betala. Därmed behöver du betala inkassokostnaden om hyresavin gått vidare till inkasso. 

Jag har fått inkassokrav från ert inkassobolag. Hur gör jag?

Om du fått ett inkassokrav så rekommenderar vi att du betalar kravet så snart som möjligt för att undvika onödiga extrakostnader. Du betalar genom att använda betalningsuppgifterna som finns i ditt brev från inkassobolaget. Utöver fakturakostanden tillkommer extra kostnader när du fått ett inkassokrav. Varje inkassokrav kostar 180 kr i inkassoavgift plus eventuell ränta. 

Min faktura har gått till inkasso och jag har svårt att betala. Kan jag dela upp betalningen?

När din faktura gått till inkasso kan det finnas möjlighet för dig att dela upp betalningen. Det är hos inkassobolaget som du ansöker om detta. Det kan vara bra att veta att när du gör upp en avbetalningsplan tillkommer det en uppläggningsavgift samt en avgift per avisering. 

Tänk på att det alltid är bättre att betala in en del av beloppet än att inte betala alls. Då går bara den delen som kvarstår vidare till inkasso.

Jag har fått ett inkassokrav som inte stämmer. Vad ska jag göra?

Om du anser att ett inkassokrav är felaktigt kan du bestrida det. Det innebär att man informerar inkassobolaget om att du anser att inkassokravet är felaktigt. Ta kontakt med inkassobolagets kundservice och förklara vad som blivit fel. Under tiden frågan utreds pausas ärendet. 

Jag har svårt att betala min hyra just nu och vill ha en avbetalningsplan, hur går jag tillväga?

Det är alltid viktigt att betala hyran i tid. Vi på Rikshem har endast möjlighet att erbjuda avbetalningsplan via vårt inkassobolag. Ta kontakt med inkassobolagets kundtjänst. Därefter tas beslut om avbetalningsplan är möjlig för dig.

Jag har inte fått hyresavin och jag har fått ett inkassokrav. Måste jag betala inkassokostnaden?

Du som hyresgäst är alltid ansvarig för att betala hyran. Detta innebär att är ditt ansvar som hyresgäst att se till att fakturan blir betald vare sig du har fått fakturan eller inte. Om din hyresavi har gått till inkasso behöver du betala inkassoavgift och eventuell dröjsmålsränta. Tänk på att du alltid kan nå din hyresavi på Mina sidor under Min hyra.

Jag har betalat in inkassokravet samma dag som jag fått det. Behöver jag betala inkassokostnaden? 

Ja, om du betalat fakturan samma dag som inkassokravet har skickats eller senare så är man enligt inkassolagen skyldig att betala inkassokostnaden då detta är en lagstadgad avgift.

Slipper jag betala inkassokostnader om jag meddelar Rikshem att jag blir sen med hyran?

Nej, när en hyra gått vidare till inkasso så behöver du betala inkassoavgift och ränta oavsett om du meddelat innan att hyran betalas sent.

Kontakta oss på Rikshem

Rikshems kundtjänst tar emot samtal alla helgfria vardagar klockan 07.00-18.00. Vill du rapportera en felanmälan gör du det enklast under Mina sidor.

Kontakta oss
Man som sitter vi dator

Tips om du har svårt att få din ekonomi att gå ihop!

Varje kommun erbjuder budget- och skuldrådgivning. De kan ge dig råd och konkreta förslag om hur du kan planera din ekonomi och hantera dina skulder.

Kontaktuppgifter till kommunens budget- och skuldrådgivning hittar du via länken nedan.

Budget- och skuldrådgivning på din ort