Bostadssökande

För att kunna söka våra lediga lägenheter behöver du registrera dig och samla poäng. Det gör du enkelt på Mina sidor. Registreringen är gratis och öppen för alla som fyllt 16 år. Registrera dig idag – ju förr desto bättre!

Samla poäng

Som bostadssökande hos Rikshem kan du registrera dig från det du fyllt 16 år. Din anmälan gör du på Mina sidor. Du får en poäng per dag from den dagen du registrerar dig. Har du varit registrerad hos oss i ett år har du samlat på dig 365 poäng. Din anmälan är personlig och kan inte överlåtas eller ärvas av någon annan, det är heller inte möjligt att registrera en medsökande.

Lägenheter, studentlägenheter, parkering eller förråd

När du registrerar dig hos oss anger du om du är intresserad av lägenheter, studentlägenheter, parkering eller förråd. I och med att du söker lägenhet hos oss så godkänner och accepterar du att Rikshem får inhämta boendereferenser hos nuvarande och tidigare hyresvärd. Kreditupplysning tas  på alla sökande som är aktuella för visning och kontrakt. Du kan när som helst gå in och lägga till eller ändra din registrering hos oss.

Registrerar dig som sökande

När du registrerar dig anger du om du är intresserad av lägenheter, studentlägenheter, parkering eller förråd.

Registrera dig på Mina sidor

Boendetid

Hos Rikshems räknas även boendetiden för ditt aktuella hyreskontrakt som poäng. Om du säger upp din lägenhet men står kvar som bostadssökande i så räknas poängen från det datum du registrerat dig som sökande på Mina sidor, det vill säga boendetiden tas bort i samband med uppsägning av hyreskontraktet. Boendetiden nollställs även vid lägenhetsbyte.

Vid uthyrning av lägenheter med korttidskontrakt nollställs inte poängen. Den sökande blir spärrad i sex månader men kötiden fortsätter att räknas upp under spärrtiden.

Fördelning av lediga lägenheter

De lägenheter som är lediga för uthyrning via Rikshem publiceras här på vår webb under Ledigt just nu. Våra lediga lägenheter fördelas bland de som aktivt anmält sitt intresse samt uppfyller de kriterier som anges i vår uthyrningspolicy

Som sökande kan du söka max sex stycken lägenheter samtidigt. Du kan tacka nej till max fyra stycken erbjudanden under en sexmånadersperiod. Tackar du nej till fler så blir du spärrad från att söka andra lediga lägenheter de följande sex månaderna. Får vi inget svar på ett erbjudande så tolkar vi det som ett nej och lägenheten erbjuds till andra kunder. Har du tackat ja till ett erbjudande men sedan ångrar dig så blir du spärrad i ett år och poängen nollställs.

Du kan välja att prenumerera på lediga lägenheter, studentlägenheter, parkering eller förråd som matchar din intresseanmälan genom att registrera det på Mina sidor.

Fördelning av parkering och förråd

Lediga parkeringsplatser och förråd publiceras här på vår webbsida under Ledigt just nu. Tilldelningen sker efter först till kvarn-principen, det vill säga den som först gör en intresseanmälan erbjuds kontrakt. Vid stor efterfrågan på parkeringsplatser kan det i vissa fall begränsas vilka sökande som kan göra en intresseanmälan till exempel endast hyresgäster i området.

Uppdatera dina uppgifter

För att behålla dina poäng behöver du uppdatera din intresseanmälan minst var sjätte månad genom att logga in på Mina sidor. Vi rensar våra register automatisk och en raderad sökprofil kan inte återställas, oavsett om raderingen skett genom den automatiska rensningen eller att du själv har raderat din profil.

Regionala bostadsköer

Våra lediga lägenheter i Uppsala, Knivsta, Storstockholm, Södertälje, Sigtuna, Märsta, Upplands Väsby samt Malmö förmedlas via de regionala bostadsförmedlingarna på orten. För att söka dessa lägenheter registrerar du dig i respektive regional bostadskö. De externa förmedlingarna kan ha andra regelverk än de som anges hos Rikshem men tilldelningen av lägenheterna följer Rikshems uthyrningspolicy.

Boplats Sverige

Boplats Sverige

Du kan även hitta våra lediga lägenheter på webbplatsen Boplats Sverige. Boplats Sverige är en kostnadsfri tjänst för dig som letar hyreslägenhet.

Registrera dig som bostadssökande

För att söka bostad hos Rikshem behöver du registrera dig som sökande hos oss. Registreringen är gratis och öppen för alla som fyllt 16 år. Din intresseanmälan måste uppdateras var sjätte månad, detta görs automatiskt när du loggar in på Mina sidor.

Anmäl dig som bostadssökande på Mina Sidor

Lediga lägenheter just nu

De lägenheter som är lediga för uthyrning publiceras här på vår webbplats. Lägenheterna fördelas efter kötid bland dem som anmält intresse för den aktuella bostaden och som uppfyller de kriterierna som anges i vår uthyrningspolicy.

Lediga lägenheter just nu