Erbjudande om lägenhet

När sista dag att anmäla intresse för en ledig lägenhet har passerat, skickar vi ut ett mejl till samtliga som får ett erbjudande. Du behöver då tacka ja eller nej till lägenheten. Det är viktigt att du svarar i tid. Tänk på att hålla dina kontaktuppgifter uppdaterade så att vi kan kontakta dig.

Samtliga sökande som får erbjudande om lägenheten får ett mejl skickat av oss. Här finner du information om tid för visningen om sådan erbjuds samt vem du kan kontakta om du har frågor. I mejlet framgår även din placering.

Så här tackar du ja eller nej till ett erbjudande

När du har sett lägenheten loggar du in på rikshem.se/minasidor och meddelar om du är intresserad av att hyra lägenheten eller inte, det är viktigt att du gör detta i tid! Efter senaste svarsdatum får du besked om det är du som får bostaden eller inte.

Tänk på att du kan tacka nej till max 4 stycken erbjudanden innan du blir spärrad. Spärrtiden är 6 månader och under denna tid kan du inte söka andra lediga lägenheter. Det är viktigt att du svarar, om vi inte hör något från dig tolkar vi det som ett nej-svar. Poängen fortsätter att räknas under spärrtiden.

Intyg om inkomstuppgifter

Vi tar en kreditupplysning på dig som anmält intresse för en bostad. Detta för att styrka dina inkomstuppgifter. Om din deklarerade inkomst från förra året inte stämmer för i år behöver du komplettera med underlag som visar dina två senaste löneutbetalningar. Du kan hämta dessa uppgifter från Skatteverket. Logga in på Mina sidor hos Skatteverket, välj ”Skatter och Deklarationer” och sedan ”Lön, pension, sjukpenning m.m.”. Det går bra att ta en skärmbild med hjälp av mobilen. Logga in på rikshem.se/minasidor och välj Ladda upp dokument.

Om du inte vet hur din ekonomiska situation ser ut kan du gå in på Creditsafe och ta en gratis upplysning på dig själv genom att logga in med BankID.

Ladda Upp Dokument

Inkomsten ska baseras på arbete, pension, A-kassa eller studiemedel. Vissa bidragsformer kan medräknas som komplement till dessa inkomsttyper. Vi godkänner dock inte försörjningsstöd eller etableringsersättning/ etableringsbidrag. 

Gemensam inkomst läggs till grund i det fall du har en maka/make, sambo eller partner som stadigvarande avser bo tillsammans med dig i bostaden. Endast inkomst från en medboende kan medräknas i gemensam inkomst.

Egna företagare ska styrka sin inkomst med bland annat den senaste inlämnade deklarationen till Skatteverket. Gör ett registerutdrag från Skatteverket, aktuell resultat- och balansrapport samt nyutfärdat intyg från revisor. Egna företagare ska ha varit verksamma minst 1 år.

Studentlägenheter får hyras så länge man studerar heltid på högskola, yrkeshögskola eller universitet. Heltid motsvarar 30 högskolepoäng. Ladda upp ditt antagningsbesked på Mina Sidor. 

Poängen nollas

När du skriver kontrakt på en lägenhet hos oss nollställs dina poäng. Du blir även spärrad från att söka ny lägenhet under ett år. Självklart samlar du nya poäng, boendepoäng, under tiden du bor hos oss. Boendepoäng räknas när du har ett pågående kontrakt och startar från inflyttningsdatum på ditt kontrakt.

Uppsägningstid och dubbla hyror

Om du redan har ett hyreskontrakt har du en uppsägningstid. Tänk då på att om du blir erbjuden en lägenhet kan du få betala dubbla hyror. Detta om inflyttningsdatumet sker under din pågående uppsägningstid. Om du bor hos Rikshem hittar du din uppsägningstid på ditt hyresavtal.

Flytta in tidigare

I vissa fall finns det angivet att det är möjligt att flytta in tidigare när du söker lägenheten. Detta är endast ett preliminärt datum och det är upp till dig och den avflyttande hyresgästen att komma överens om vilket datum du kan flytta in. Om du kommit överens med den avflyttande hyresgästen om att flytta in tidigare i lägenheten än datumet som framgår i ditt hyresavtal finns det vissa saker som är viktiga att tänka på. Vi har samlat några tips som är bra att tänka på vid tidigare inflyttning.

Vem kan få en bostad?

För att hyra en lägenhet hos oss på Rikshem har vi vissa krav som du måste uppfylla. Två saker är att du måste ha en inkomst och ha fyllt 18 år. Här kan du läsa mer om vad som gäller.

Rikshems uthyrningspolicy

Rikshems bostadskö

Registrera dig i bostadskön på Mina sidor. Registreringen är gratis och öppen för alla som fyllt 16 år.

Registrera dig idag – ju förr desto bättre!