Rikshem.se använder cookies för att ge dig bästa möjliga användarupplevelse. Jag vill läsa mer.

Erbjudande om lägenhet

När anmälningstiden för en ledig lägenhet har passerat skickar vi ut ett mail till de som anmält intresse och är aktuella för en visning. När du får ett erbjudande om en lägenhet är det viktigt att du svarar i tid och har uppdaterade uppgifter så att vi kan kontakta dig.

Vi tar en kreditupplysning på dig som anmält intresse för en bostad, för att kontrollera dina inkomstuppgifter. Om din deklarerade inkomst från förra året inte stämmer behöver du komplettera med underlag som visar de senaste två löneutbetalningarna. Du kan hämta dessa uppgifter från Skatteverket. Logga in på Mina sidor hos Skatteverket, välj ”Skatter och Deklarationer” och sedan ”Lön, pension, sjukpenning mm”. Det går bra att ta en skärmbild med hjälp av mobilen och ladda upp på Mina sidor.

I mailet framgår vilken placering du har av de sökande som fått erbjudande om lägenheten. Här finns även information om tid för visning av lägenheten eller vem du ska kontakta för att bestämma en tid.

Så här tackar du ja eller nej till ett erbjudande

När du har sett lägenheten loggar du in på rikshem.se/minasidor och meddelar om du är intresserad av att hyra lägenheten eller inte, det är viktigt att du gör detta i tid! Efter senaste svarsdatum kommer du få besked om det är du som får bostaden eller inte.

Tänk på att du kan tacka nej till max 4 st erbjudanden innan du blir spärrad i 6 månader från att söka andra lediga lägenheter. Det är viktigt att du svarar, återkommer du inte alls så tolkar vi det som ett nej-svar. Poängen fortsätter räknas upp under spärrtiden.

Vi tar en kreditupplysning på dig som anmält intresse för en bostad, för att styrka dina inkomstuppgifter. Om din deklarerade inkomst från förra året inte stämmer för i år behöver du komplettera med underlag som visar de senaste två löneutbetalningarna. Du kan hämta dessa uppgifter från Skatteverket. Logga in på Mina sidor hos Skatteverket, välj ”Skatter och Deklarationer” och sedan ”Lön, pension, sjukpenning mm”. Det går bra att ta en skärmbild med hjälp av mobilen och ladda upp på Rikshems Mina sidor.

Kom ihåg att ladda upp underlagen senast det datum som finns angivet i ditt erbjudandemail. Logga in på rikshem.se/minasidor och välj Ladda upp dokument. Välj vilken typ av dokument det är och sök sedan efter dokumentet på din dator med hjälp av Bläddra-knappen. När du har hittat rätt dokument klickar du på Skicka. Du kan ladda upp filer i formatet PDF och JPG på max 1,5 MB. Dina intyg raderas automatiskt efter 6 månader och du kan själv logga in och radera eller uppdatera intygen när du vill.

Ladda Upp Dokument

Inkomsten ska baseras på arbete, pension, A-kassa eller studiemedel. Vissa bidragsformer kan medräknas som komplement till dessa inkomsttyper, dock godkänns inte försörjningsstöd eller etableringsersättning/etableringsbidrag. 

Gemensam inkomst läggs till grund i det fall du har en medsökande som stadigvarande avser bo tillsammans med dig i bostaden. Endast inkomst från en medboende kan medräknas i gemensam inkomst.

Egna företagare ska styrka sina inkomsten med bland annat senast inlämnad deklaration till Skatteverket, registerutdrag från Skatteverket, aktuell resultat- och balansrapport samt nyutfärdat intyg från revisor. Egna företagare ska ha varit verksamma minst 1 år.

Poängen nollas

När du tecknar ett nytt hyreskontrakt för en lägenhet hos oss så nollställs dina poäng. Om du vill registrera dig som sökande för en ny bostad behöver du alltså anmäla dig igen på Mina sidor.

Uppsägningstid och dubbla hyror

Tänk på att om du redan har ett hyreskontrakt så har du en uppsägningstid och du kan därför få betala dubbla hyror under uppsägningstiden. Din uppsägningstid hittar du i ditt hyresavtal.

Vem kan få en bostad?

För att hyra en lägenhet hos oss på Rikshem har vi vissa krav som du måste uppfylla. Två saker är att du måste ha en inkomst och ha fyllt 18 år. Här kan du läsa mer om vad som gäller.

Rikshems uthyrningspolicy

Rikshems bostadskö

Registrera dig i bostadskön på Mina sidor. Registreringen är gratis och öppen för alla som fyllt 16 år.

Registrera dig idag – ju förr desto bättre!