Individuell mätning och debitering (IMD)

Individuell mätning och debitering (IMD) innebär att du som hyresgäst betalar för det du faktiskt använder. Det kan vara varmvatten, kallvatten eller el. Det du förbrukar ingår inte i hyran, utan du debiteras kostnaden i efterhand.

Bor du i en av våra fastigheter där vi mäter individuell förbrukning (IMD) per lägenhet, kan du själv påverka månadskostnaden. På samma sätt som att du betalar för den hushållsel, det bredband/fiber och tv du valt att använda.

Så här fungerar individuell mätning och debitering

Genom en särskild mätare läser vi av hur mycket varmvatten, kallvatten, komfortvärme eller el som förbrukas i din lägenhet. Mätningen visar förbrukningen under en månad tid, och du betalar för förbrukningen i efterskott.

Det här innebär att du själv kan påverka kostnaden för just din förbrukning. Du delar alltså inte den totala kostnaden med grannarna. Studier har visat att förbrukningen av både vatten och energi minskar vid införandet av IMD.

På din hyresavi framgår din förbrukning och kostnaden du ska betala. Där kan du också se din nuvarande taxa per kWh och kubikmeter. Taxan för varmvatten, kallvatten, komfortvärme eller el kan komma att justeras beroende på prisändringar. 

Så här minskar du förbrukningen av vatten och el

Vi kan minska vår vatten- och elanvändning på flera olika sätt. Här är några tips:  

  • Diska i diskho eller balja, inte under rinnande vatten.
  • Stäng av vattnet medan du borstar tänderna eller rakar dig.
  • Om du har en vattenkanna i kylen behöver du inte spola vatten ur kranen när du vill dricka.
  • Duscha snabbt i stället för att bada. Stäng av vattnet i duschen medan du tvålar in dig och schamponerar håret.  
  • Kör bara fulla disk- och tvättmaskiner.
  • Dra ur laddare ur kontakterna när de inte används.
  • Använd lågenergilampor och andra energisnåla alternativ. Släck lampan när du lämnar rummet.
  • Ta bort stora möbler framför elementen. Den varma luften kan cirkulera bättre i bostaden och du behöver inga extra värmekällor.