Harplinge (3) (2)

Prisat äldreboende i Harplinge

Harplinge äldreboende i Halmstad har vunnit den internationella utmärkelsen ELCA Trend Award 2022. Äldreboendet består av 60 lägenheter på markplan, där alla har var sin uteplats. Varje avdelning har en grön innergård och i anknytning till dessa finns två större trädgårdar.

Alla äldreboenden i Halmstad kommun har ett tema, och på Harplinge är det trädgård och natur som gäller. Äldreboendet har fått ett pris av European Landscape Contractors Association (ELCA). Det delades ut på den internationella trädgårdsmässan GaLaBau i Nürnberg, Tyskland.

Ett väldigt populärt boende

Glasarkader, innergårdar med odlingar, stor trädgård och egna uteplatser gör Harplinges äldreboende till en dröm för både boende och personal. Halmstad kommun har lätt att rekrytera och frisktalen för personalen är höga. Harplinges äldreboende har 60 moderna vårdlägenheter, storkök, personal- och administrativa ytor. Boendet har utvecklats i dialog med Halmstad kommun. En viktig aspekt när vi planerade äldreboendet var att bygga i ett plan. Detta för att ge de boende, bland annat dementa, möjlighet att röra sig fritt på ett tryggt sätt.

Äldreboendet består av separata husbyggnader, en för varje avdelning. Alla hus har en egen innergård som gör det möjligt för de boende att promenera bland krydd- och växtodlingar. Stora glaspartier ger personalen överblick och ökar tryggheten för de äldre. Husen är också sammanbundna med glasarkader mot en större innergård, gemensamhetsutrymmen, vinterträdgård och restaurang. Lösningen gör att de boende kan promenera runt i fastigheten oavsett väder. En stor trädgård omger boendet och alla rum har en egen uteplats.

Hållbarhet på lång sikt

Harplinge äldreboende i Halmstad stod klart i början av år 2017. Lägenheterna är välplanerade och materialen är genomgående av hög kvalitet. Vårt mål är att äldreboendet i Harplinge ska vara långsiktigt hållbart och en omtyckt och välfungerande fastighet.

De som flyttar in har ofta ägnat sig mycket åt trädgårdsarbete och uppskattar att kunna fortsätta med det.

—Håkan Carlsson, fastighetschef på Rikshem.