20230316 8807

Städa innan du flyttar

Börja flyttstäda i tid och städa noggrant för att undvika extra avgifter. Här hittar du tips och råd samt en checklista.

Det kan ta tid att ta bort smuts och fläckar, ett gott råd är att börja städa i tid. Du får såklart anlita en städfirma. Vi har dock fortsatt samma krav på städningen. Om städningen inte skulle godkännas är det du som ansvarar för städningsåtgärderna.

RUT - om du anlitar städfirma

RUT står för rengöring, underhåll och tvätt. Med RUT-avdraget får du en skattereduktion för vissa hushållstjänster. Det gör att kostnaden, för till exempel städning, blir lägre för dig som privatperson. Läs mer om rutavdrag på skatteverket.se

Städa i rätt ordning

Börja städa förrådet, balkongen eller de rum som du inte använder varje dag. Om du städar i rätt ordning behöver du inte göra om arbetet. Börja högst upp och arbeta neråt. Det betyder att du rengör hyllor och väggar innan du städar golvet.

Städa smart och hållbart

Städa med utrustning som är avsedd för det material som du ska städa.

Var snäll mot miljön, använd miljövänliga alternativ.

Undvik att städa med städprodukter som innehåller slipmedel. Dessa kan orsaka repor och förstöra ytorna såsom glaskeramikhäll eller diskbänk.

Återvinn, skänk eller sälj

Det finns säkert saker som du inte längre behöver? Ge dem ett nytt hem genom att återvinna, skänka eller sälja dem.

Tänk på att det inte är tillåtet att ställa grovsopor i miljöstationerna som är avsedda för hushållssopor. Exempel på grovsopor är möbler, TV-apparater, mattor och madrasser. Lämna dessa på kommunens återvinningscentral.

Guide för städning och checklista

Vi vill att det ska vara enkelt att flytta ut. Följ vår guide för städning av olika utrymmen i lägenheten. I guiden finns även en checklista. Här hittar du guiden, skriv ut och bocka av i checklistan.

Flyttalada2

Checklista för städning

Här hittar du vår guide för städning av samtliga utrymmen i lägenheten. I guiden finns även en checklista där du kan bocka av det du har gjort klart.

Guide och checklista