Solcell Istock

Rikshems energiarbete

Rikshem har som mål att ha en klimatneutral verksamhet 2045, ett mål som har funnits sedan bolagets start. 2019 lades grunden med att centralisera teknik och energiarbetet för hela beståndet. Där och då togs en ny färdriktning mot minskade klimatutsläpp. Sedan dess har Rikshem haft ett högt tempo för att föra energiprojekten högt upp på agendan.

Från referensåret 2019 till och med 2024 har Rikshem sparat 20 procent energi. Under perioden har det utförts drygt 400 energiprojekt i olika storlekar. 

- Vi kan redan nu se att det kommer ge lönsamhet på lång sikt, både ekonomiskt och i form av energibesparing. 2024 minskade vi vår köpta energi med 4 procent eller drygt 8GWh. Under 2024 avslutade även vi ett av Sveriges största energiprojekt i Uppsala som pågått sedan 2022. Det har omfattat installation av en kombination av olika energikällor - solceller, fjärrvärme och bergvärme. Mixen av olika energislag i kombination med modern fastighetsstyrning ger oss förutsättningarna att kunna påverka effektuttag vid given tid vilket kommer bli viktigt framåt, säger Daniel Östman, chef energi och teknikutveckling.

Smarta lösningar

Ända sedan Rikshems klimatfärdplan antogs och energiavdelningen tog form, har fokus legat på att stötta förvaltningen i det dagliga arbetet för att ge stöd i drift- och energifrågor som felsökningar, analysering och identifiering av åtgärdsförslag i den dagliga driften. Utöver det har projekt stått högt på agendan för att arbeta mot de uppsatta energimålen. 

- En inkörsport för att komma igång togs genom EU:s Elena-projekt och det stöd som fanns att tillgå. Där fick vi med oss viktig kunskap och kunde arbeta vidare för att ta fram processer, rutiner och konceptifiera. Utöver det har mycket handlat om att hitta smarta lösningar, kostnadsoptimera upphandlingar och ta fram riktlinjer och koncept för bland annat belysning, solceller och laddinfrastruktur. Vi har även under denna tid tagit fram energimål på fastighetsnivå som nu kommer användas i arbetet med energiplaner, säger Daniel Östman. 

Grönt ramverk

Nästa steg är energiplanering, där ett systemstöd för att kunna ta rätt beslut baserat på flera parametrar än bara energibesparing ska tas fram.  

- Vi arbetar med att sätta upp ett nytt systemstöd där vi kan simulera bland annat åtgärdernas påverkan mot lönsamhet, energibesparing mot specifik energi och  primärenergi samt utsläppsnivåer. För att kunna ta rätt beslut ser vi att underlagen behöver vara baserade på fler parametrar och behöver kunna viktas mot varandra, säger Daniel Östman. 

När systemstödet finns på plats kan energiplaner på fastighetsnivå tas fram, utifrån fastighetens specifika energimål. I förlängningen kopplar det mot grön energi och Rikshems gröna och hållbara finansiering framöver. 2024 lanserades Rikshems ramverk för hållbarhetslänkade obligationer och under våren 2025 lanserades ett uppdaterat grönt ramverk. 

 

Några utförda och pågående energiprojekt

  • Vid ett seniorboende i Huddinge har vi moderniserat en äldre sjö- och bergvärmeanläggning med ny modern utrustning och nytt smart styrsystem. Genom att återladda borrhålen med energi via sjövattnet under sommaren förbättras energicentralens effektivitet. Vi har även installerat solceller för att minska mängden köpt el.
  • I Gränby avslutades 2024 ett av Sveriges största energiprojekt. Genom fyra energicentraler försörjs cirka 1200 lägenheter med värme och varmvatten. Värmen försörjs via en heltäckande bergvärmeanläggning och varmvattnet via fjärrvärme, totalt har över 230 stycken borrhål borrats på området om cirka 70 000 kvm. Utöver det har det installerats 2 300 paneler solceller. 
  • Fastighetsstyrning är ett av Rikshems största utvecklingsprojekt. Det innebär att alla ca 500 fastigheters styrutrustning och energimätning ska moderniseras och kopplas upp mot ett centralt överordnat system, detta för att effektivisera driften, energi och vattenförbrukning samt skapa förutsättningarna för styrning med hjälp av AI.
  • Vi har under 2024 avslutat ett projekt på ett äldreboende i Nacka där vi har byggt en heltäckande bergvärmeanläggning och tillskapat kyld tilluft för de boende. På andra fastigheter i Nacka fortsätter vi arbetet med att konvertera fastigheter med direktverkande el till värmepumpslösningar 
Daniel Östman

Daniel Östman, chef energi och teknikutveckling