Jeanette, uthyrare

Jeanette arbetar som uthyrare och det innebär att man har hand om hela uthyrningsprocessen, från det att en ledig lägenhet annonseras ut, intresseanmälningar från sökande kommer in och lägenheter visas tills det är dags för kontraktsskrivning och inflyttning.

- Jag gillar fastighetsbranschen och har arbetat med uthyrning under flera år. Innan jag började på Rikshem jobbade jag med uthyrning av lokaler mot företag men saknade kontakten med bostadshyresgäster. Jag sökte mig till Rikshem då jag tyckte det var ett spännande företag med mycket utveckling och dessutom var det skönt att komma tillbaka till hemmaplan i Uppsala, berättar Jeanette.

I Uppsala där Jeanette arbetar förmedlar Rikshem sina lägenheter med hjälp av Uppsala Bostadsförmedling. Det betyder att hon även har en tät dialog och kontakt med förmedlingen när gäller frågor kring Rikshems fastigheter och uthyrningspolicy.

- Det jag tycker är kul med min tjänst som uthyrare är framför allt kundkontakten med våra hyresgäster. Det handlar bland annat om att förklara och informera om vad som gäller när man vill hyra en lägenhet och beskriva våra områden och bostäder. Men jag gillar även den administrativa delen med jobbet som hantering av hyreskontrakt och de juridiska frågor som ibland kommer upp, säger Jeanette.

Det jag tycker är kul med min tjänst som uthyrare är framför allt kundkontakten med våra hyresgäster.
Jeanette Lundqvist, uthyrare

Pandemin har gjort att uthyrarna fått anpassa sitt sätt att arbeta, visningar på plats har ställts in och hyresgästkontakten har fått ske med hjälp av telefon, foton, digitala visningar och e-signering av hyreskontrakt. Det här har inneburit en hel del nya lösningar men har också bidragit till att de kunnat stötta varandra på Rikshems olika kontor.

- Jag har fått chansen att delta i ett projekt för att hyra ut nyproduktionsprojekt i Norrköping. Det mesta har skett digitalt men det har varit roligt att jobba med kollegor från andra kontor, man känner att det är ett företag trots att vi sitter på olika orter. Vi har lärt oss mycket av varandra och kunnat ge tips för att få till ett smidigare arbetssätt och hjälpa varandra med olika verktyg.

I sitt arbete som uthyrare har Jeanette också möjlighet att arbeta med de sociala hållbarhetsfrågor som är viktiga för företaget. Hon stöttar lokala organisationer och kommunen när det kommer upp önskemål kring boendefrågor.

- Jag fick frågan om att bli kontaktperson för de här frågorna och det jag tackade självklart ja till, det känns bra att kunna hjälpa till i viktiga frågor som till exempel bostadssociala kontrakt, säger Jeanette.