Kronan Luleå

Nya bostäder på Kronan

92 nya lägenheter stod klara för inflytt i oktober 2023 i ett av Luleås mest attraktiva områden på Östra Kronan i Luleå kommun. Och vi planerar för ytterligare 300 lägenheter på Kronan Västra.

Rikshem kompletterar med lägenheter

I stadsdelen Kronan utvecklar Luleå kommun en ny modern och centrumnära stadsdel med blandade boendeformer. Rikshem planerar att uppföra närmare 400 lägenheter i den del som kallas Kulturbyn. 

I Kulturbyn äger och förvaltar vi i dag lokaler, om cirka 9 000 kvadratmeter. Lokalerna är inrymda i 15 byggnader som tidigare använts som militärförläggning. Några av de här byggnaderna har högt kulturhistoriskt värde och kommer att bevaras. Syftet med det är att fortsätta driva Kulturbyn, som är en viktig del av Luleås profil. På marken runtom Kulturbyn planerar vi att komplettera med nya bostäder. 

Miljöbyggnad silver

Bostäderna som byggs på Östra Kronan fördelas på två hus med sex våningar vardera. Byggnaderna kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad silver. En sådan certifiering är ett bra sätt att skapa miljömässigt hållbara byggnader med bland annat lägre energibehov, driftkostnader och klimatpåverkan.

Cykel, bil och lek i området

I området kommer det finnas tillgång till cykelparkering inomhus, carportplatser, laddstolpar och välplanerade lek- och samvaroytor.

Mer om Kronan

Kronan är ett stadsutvecklingsprojekt som drivs av Stadsbyggnadsförvaltningen på Luleå kommun. Läs mer om Kronan på kronanlulea.se

*Illustration: A och D Arkitektkontor

Bo i en centrumnära stadsdel med blandade boendeformer

Samtliga lägenheter på Östra Kronan kommer ha öppen planlösning mellan kök och vardagsrum, med genomgående trägolv. Badrummen blir helkaklade med klinker på golven. Lägenheterna utrustas även med kombimaskin för tvätt och tork. Köken blir välplanerade och utrustade bland annat med diskmaskin. Fördelning: 1 rum och kök: 18 st 2 rum och kök: 32 st 3 rum och kök: 36 st 4 rum och kök: 6 st

Kommun:
Luleå
Område:
Östra Kronan
Boendeform:
Hyresrätter
Antal rum:
1-4
Boarea:
25,5-79 kvm
Inflyttning:
Efter sommaren 2023
92 lägenheter
Kvinna Flyttkartong RGB

Just nu är samtliga lägenheter uthyrda

Är du intresserad att hyra lägenheter på Kronan? Registrera och anmäl intresse för lediga lägenheter och framtida etapper här.

Registrera dig hos Rikshem

Kontakta Rikshem i Luleå

Gammelstadsvägen 19 D
973 34 Luleå

Besökstider tisdagar kl 9.00-12.00 och torsdagar klockan 13.00-16.00.

Tel: 010-70 99 200

E-post: info.lulea@rikshem.se

Luleå Porsön Assistentvägen 8 370 1