Nya bostäder på Kronan

Just nu bygger Rikshem 92 nya lägenheter i ett av Luleå mest attraktiva områden på Östra Kronan i Luleå kommun. Och vi planerar för ytterligare 300 lägenheter på Kronan Västra.

Rikshem kompletterar med lägenheter

I stadsdelen Kronan utvecklar Luleå kommun en ny modern och centrumnära stadsdel med blandade boendeformer. Rikshem planerar att uppföra närmare 400 lägenheter i den del som kallas Kulturbyn. 

I Kulturbyn äger och förvaltar vi i dag lokaler, om cirka 9 000 kvadratmeter. Lokalerna är inrymda i 15 byggnader som tidigare använts som militärförläggning. Några av de här byggnaderna har högt kulturhistoriskt värde och kommer att bevaras. Syftet med det är att fortsätta driva Kulturbyn, som är en viktig del av Luleås profil. På marken runtom Kulturbyn planerar vi att komplettera med nya bostäder. 

Miljöbyggnad silver

Bostäderna som byggs på Östra Kronan fördelas på två hus med sex våningar vardera. Byggnaderna kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad silver. En sådan certifiering är ett bra sätt att skapa miljömässigt hållbara byggnader med bland annat lägre energibehov, driftkostnader och klimatpåverkan.

Bo i en centrumnära stadsdel med blandade boendeformer

Samtliga lägenheter på Östra Kronan kommer ha öppen planlösning mellan kök och vardagsrum, med genomgående trägolv. Badrummen blir helkaklade med klinker på golven. Lägenheterna utrustas även med kombimaskin för tvätt och tork. Köken blir välplanerade och utrustade bland annat med diskmaskin.

Fördelning:
1 rum och kök: 18 st
2 rum och kök: 32 st
3 rum och kök: 36 st
4 rum och kök: 6 st

Kommun
Luleå
Område
Östra Kronan
Boendeform
Hyresrätter, Bostadsrätter
Antal rum
1-4
Boarea
25,5-79 kvm
Inflyttning
Inflytt 2023
Antal våningar
6
Inflyttning
kvartal 4 2023
92 lägenheter

Cykel, bil och lek i området

I området kommer det finnas tillgång till cykelparkering inomhus, carportplatser, laddstolpar och välplanerade lek- och samvaroytor.

Intresserad att hyra?

Registrera dig och anmäl intresse för området Kronan i dag.

Mina sidor

Mer om Kronan

Kronan är ett stadsutvecklingsprojekt som drivs av Stadsbyggnadsförvaltningen på Luleå kommun. Läs mer om Kronan på kronanlulea.se

*Illustration: A och D Arkitektkontor

Rikshem i Luleå

Vid frågor om våra områden eller lägenheter i Luleå är du välkommen att kontakta oss. För lediga lägenheter se Ledigt just nu.