Kök 1

Dags att rengöra köksfläkten och filtret

Varje gång du lagar mat samlas smuts och fett inuti köksfläkten. Därför är det bra att rengöra den var tredje månad. På så sätt kan du säkra att den fungerar som den ska och att den inte utgör en brandfara.

Köksfläkten behöver rengöras med jämna mellanrum. Råkar du glömma detta kommer du märka att köksfläkten inte fungerar särskilt bra. Går det för lång tid mellan rengöringarna kan det leda till att köksfläkten inte längre har samma funktion. Motorerna försämras och förlorar sin kapacitet att suga upp matos från spis och ugn. När fett samlas i köksfläkten kan det finnas risk för brandfara. En bra minnesregel är att rengöra fläkten var tredje månad.

Så här rengör du fettfiltret

Köksfläktens fettfilter sitter närmast spishällen. Det är den som fångar upp smuts och fett från maten och det som kommer upp i luften. Fettfiltret går att tvätta för hand med varmt vatten.

  1.  Koka upp vatten i kastrull. Tillsätt bikarbonat och ättika. Har du inte det hemma går det även bra med diskmedel. Bikarbonat, ättika och diskmedel tar effektivt bort fett. 2. Lägg ned fettfiltret i en djup bakplåt eller bunke. Häll över den varma vätskan och låt verka i några minuter. 3. Borsta filtret försiktigt med en gammal tandborste och skölj sedan filtret under vattenkranen. Se till att filtret är helt torrt innan du sätter tillbaka det. Klart!
  2. Om fettfiltret börjar tappa sin form eller om det gått hål i det behöver du byta filtret.
  3. I samband med att du plockar bort filtret är det bra att torka av hela köksfläkten med en trasa.

Så här gör du för att byta filter:

  • Ta av filterhållaren
  • Klicka ut filterhållaren
  • Öppna spärren
  • Tvätta av filtret i varmt vatten eller byt ut det om det är trasigt
  • Klicka sedan tillbaka filterhållaren