Exempelfoto 4521 Kök B4

Fett i avloppet? Nej, tack!

Visste du att fett som sköljs ned i avloppet kan orsaka stopp längre ned i rören? Det beror på att temperaturen sjunker i avloppsledningsnätet, vilket gör att fettet stelnar och lägger sig längs med avloppsledningarna. Om för mycket fett hamnar i avloppet kan cementliknande klumpar formas och de orsakar stopp.

Häller du ut matolja och fett från matlagningen i diskhon kan det bli stopp i avloppet. Det gör att vattnet inte rinner ner som det ska och i värsta fall kan det orsaka översvämning hos dig och dina grannar. Klicka och titta gärna på instruktionsfilmen om sopsortering.

Förhindra stopp och översvämning

Du vet väl om att det från och med 1 januari i år är förbjudet enligt lag att slänga fett och oljor i avlopp eller restavfall. Tänk därför på att inte skölja ner fettet från din stekpanna i diskhon efter att du lagat mat. Gör så här i stället!

Stekfett

Torka ur stekpannor och kastruller noggrant med hushållspapper. Släng papperet i påsen för matavfall. Då kan matfettet återvinnas och användas i biogasproduktion. Om det är större mängder fett - häll fettet i en behållare, låt det stelna och släng i hushållssoporna eller i påsen för matavfall.

Flytande matfett

När matolja eller matfett svalnat kan du hälla över det i en plastflaska eller miljöförpackning med kork. Använd gärna en tratt så slipper du spill. Släng sedan förpackningen i restavfallet. Ett annat tips är att hälla flytande fett i en behållare och låta fettet stelna i kylen, skrapa ur det och slänga fettet i påsen för matavfall.