Sommarbalkong2022

Inred balkongen som en del av ditt hem

Vi är många som på rutin fyller våra balkonglådor med pelargoner och nöjer oss med det. Fint så! Men trädgårdsmästare Linnéa Hagö, vill inspirera oss att tänka på rumslighet. Det vill säga att använda golv, tak och väggar när du inreder din balkong.  

Ser du balkongen som ett eget rum? Att det har golv, väggar och tak? Om du gör det och inreder det med växter kan det bli riktigt fint och mysigt. 

- När du tittar på din balkong som ett rum, då ser du kanske nya hörn och möjligheter att ha växter. Finns det kanske en hylla du kan ställa ut på balkongen och ha växter i? Vill du kanske ha en klätterväxt, som klematis, som strävar mot taket?, säger Linnéa.  

Ge plats åt växterna och till dig själv 

Linnéa är även designer och då är rumslighet en faktor för inredning. Och inredning handlar mycket om vem man är och vad man verkligen tycker om. Linnéa uppmuntrar oss att tänka på vad vi vill använda balkongen till. Är det en plats du vill äta middag på? Eller en plats där du läser en bok? 

- Fundera på vad som är viktigast för dig själv, och inred efter den känslan. Om du försöker få till alla möjliga funktioner kan balkongen bli för plottrig, obekväm och trång. Det blir kanske inte så mysigt att vara där som du önskade.  

För en balkong brukar Linnéa planera 1/3 till växter. Resten avsätter hon till en ordentlig plats för det man önskar få ut av balkongen.  

- Jag vill uppmuntra dig att tänka mer på dig själv och det du tycker är vackert. Ett tips är att vända blomlådorna inåt, mot lägenheten. Då kan du njuta av allt det vackra du har planterat. 

Ett tema gör besluten enklare 

Och för att inte ska blir för spretigt kan det också vara roligt att satsa på ett tema.  

- Det kan vara superenkelt, som ett färgtema, eller något mer avancerat som 50-tal eller en världsdel. Eller varför inte ätbart som ett tema? När man har ett tema blir det mycket lättare att ta beslut om vad man eventuellt ska köpa och plantera.  

Hur ofta ska du vattna?

För att balkongen ska bli en frodig, grön och skön oas behövs det vatten. Men hur ofta ska du vattna? Trädgårdsmästare Linnéa Hagö tipsar. 

Till att börja med: Det finns inget recept för hur ofta du ska vattna.  

- Mitt bästa tips är att titta på dina växter. De brukar berätta och visa när det dags för vatten och lite kärlek. Det är lite skillnad för växter inomhus och växter på balkongen. När växterna är ute kan de behöva mer vatten. Det är dags att vattna när de ser lite trötta ut och det saknas glans i bladet. Det är bättre att vattna rejält än att vattna lite åt gången.  

Vinnare årets sommarbalkong 2022

Stort tack till alla er som skickat in bidrag till Årets sommarbalkong 2022. Vi är så glada över att ni har delat med er av era härliga sommaroaser. 

Sommarbalkong 2022