Rätt inomhustemperatur

Skönast är en jämn inomhustemperatur oavsett väder och vind. Vi på Rikshem har justerat rumstemperaturen i alla lägenheter till lägst 20 grader.

Under sommarmånaderna är lägenheten ofta varmare än 20 grader på grund av solens värme. Vi vänjer oss vid högre inomhustemperaturer och när hösten  kommer kan du uppleva att det är kallt och ruggigt inomhus. Upplevelsen beror dels på att värmesystemet inte hunnit ställa om och producera mer värme. Dels att huskroppen inte hunnit bli uppvärmd fullt ut.

Självklart ska du inte frysa. Det finns några enkla saker du kan göra för ett bättre inomhusklimat.

6 tips för bättre inomhusklimat

Om du känner att lägenheten är svalare än du önskar - här är några tips på hur du få bättre inomhusklimat.

  1. Kontrollera att givarna på elementen är påvridna och fungerar. Kolla även läget på termostaten. Står den på 1 är det ganska kallt i lägenheten. Ju högre siffra, desto varmare. Ibland kan det ta ett tag innan värmen kommer igång.
  2. Möblera rätt. För att värmen ska spridas i hela lägenheten är det viktigt att inga stora möbler täcker för och stoppar cirkulationen. Inga möbler ska stå direkt framför elementen.
  3. Fäll ner persiennerna kalla nätter. På så sätt ökar du fönstrets motståndskraft mot värmeförluster.
  4. Vädra snabbt och med tvärdrag. Fem minuters ordentlig vädring fräschar upp luften inomhus. Det sparar mer energi än om du låter fönstren ständigt stå på glänt.
  5. På vintern blir luften torr och det kan upplevas som kallare. Gröna växter inomhus hjälper till att fukta luften och skapar därför bättre inomhusklimat.
  6. På hösten kan det vara stora skillnader i temperatur mellan dag och natt. Det tar då ett tag för huset att värmas upp. Sätt gärna på dig en extra tröja och något varmt på fötterna. 

Frågor och svar om inomhustemperatur

Vilken temperatur ska det vara i min lägenhet?

Temperaturen i din bostad ska vara 20 grader (+- 1 grad). Det är en överenskommelse mellan Rikshem och Hyresgästföreningen. Om det är kallare än så kan det bero på att vädret har slagit om snabbt. Fastighetens värmesystem är då på gång att ställa om och producera mer värme. Det kan också bero på luft i elementen eller att ventilen i termostaten på elementet har fastnat i stängt läge. Kolla gärna.

Hur mäter jag temperaturen i min lägenhet?

För att mäta om rummet håller rätt temperatur är det viktigt att du mäter på rätt sätt. Du mäter temperaturen i mitten av rummet cirka 1,5 meter upp från golvet. 20 grader är normal inomhustemperatur.

Elementen är kalla. Betyder det att värmen är avstängd?

Värmen styrs automatiskt av utetemperaturen. När utetemperaturen varierar mycket kan det ibland bli en viss fördröjning i värmesystemet. Elementet kan alltså vara kallt om temperaturen i lägenheten är över 20 grader.

Behöver jag lufta mina element?

Ibland behöver elementen luftas. Gör en felanmälan via Mina sidor så hjälper vår fastighetstekniker till. För att få ut maximalt med värme ska elementen vara varma upptill och kallare längre ner. Om du tar bort tjocka gardiner eller möbler från elementen blir ofta det bättre.

Vad gör jag om temperaturen är under 20 grader?

Temperaturen i din lägenhet ska vara lägst 20 grader. Är temperaturen lägre än så, registrerar du en felanmälan på Mina sidor på Rikshem.se. Du kan också ringa kundtjänst på telefon: 010-70 99 200. Har du en temperatursensor installerad i din lägenhet kan vi enkelt kontrollera temperaturen hos dig. Om ett fel upptäcks kommer en fastighetstekniker kontrollera saken närmare i din lägenhet.

Felanmälan

Om rumstemperaturen är lägre än 20 grader ska du felanmäla detta på rikshem.se under Mina sidor.

När du registrerat en felanmälan kommer vi kontrollera temperaturhistoriken. Det gör vi på distans om en temperatursensor finns installerad i din lägenhet. Behövs en fortsatt utredning mäter en fastighetstekniker temperaturen på plats. Fastighetsteknikern kontrollerar element, ventilation och undersöker om något annat behöver justeras som får upp värmen i din lägenhet.