Vanliga frågor och svar om våra sommarjobb

För dig som är intresserad av att söka sommarjobb hos Rikshem har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren nedan. Hittar du inte svaret på din fråga är du välkommen att kontakta oss på sommarjobb@rikshem.se.

Vem får sommarjobb hos Rikshem?

Alla som är mellan 16-19 år under tiden sommarjobbet pågår är varmt välkomna att söka sommarjobb hos oss. För dig som är 20 år eller äldre finns möjlighet att söka sommarjobb som arbetsledare. Efter att ansökningstiden är slut gör vi ett urval baserat på din ansökan, de som gått vidare i urvalet kallar vi till intervju.

Vad är arbetstiden?

Arbetstiden är 07.00 till 16.00 måndag till fredag med en timmes rast. Sommarjobben pågår vanligtvis i en period om tre veckor.  

Vad innebär jobbet?

Du kommer i första hand att jobba med utomhusskötsel av Rikshems gårdar. Det innebär till exempel att rensa ogräs, kratta, sopa, klippa buskar, plocka skräp, måla och göra det lilla extra i utemiljön kring fastigheterna.

Jobbet som arbetsledare innebär att leda och vara en god förebild för sommarjobbarna.

Kan jag använda min mobiltelefon?

Under arbetsdagen får du endast använda din mobiltelefon på rasterna.

Hur görs löneutbetalningen?

Den tidrapport som du lämnar in ligger som underlag till din löneutbetalning. Timlönen beror på din ålder i enlighet med rådande kollektivavtal mellan Almega och Fastighetsanställdas förbund. Timlönen framgår av ditt anställningsavtal. Lönen betalas ut månaden efter att du har arbetat, vilket betyder att lönen för arbetet i juli betalas ut i augusti.

Dras det skatt på det jag tjänar?

Arbetsgivaren måste enligt lag dra skatt från din lön om du tjänar mer än 20 008 kronor totalt under hela 2020. Fyll därför i det bifogade skatteintyget om du inte kommer tjäna mer än det beloppet. Skatteavdrag ändras inte i efterhand.

Får jag arbetskläder?

Ja, vi tillhandahåller arbetskläder. Du får till exempel låna långa arbetsbyxor som skyddar dina ben under arbetet.

Får jag ett anställningsbevis?

Du får ett anställningsbevis innan du börjar sommarjobba. Det skrivs på av vår samarbetspartner och av dig på ett uppstartsmöte innan du börjar jobba.

Får jag ett arbetsintyg?

När du har slutat ditt jobb får du ett arbetsintyg där det står att du har arbetat för Rikshem genom vår samarbetspartner.