Rikshem.se använder cookies för att ge dig bästa möjliga användarupplevelse. Jag vill läsa mer.

Rikshem ger ut första gröna obligationen för ROT-renovering av bostäder

maj 15, 2014 08:00 - Pressmeddelande

Rikshem ger kapitalmarknaden möjlighet att investera i gröna projekt genom att ge ut gröna företagsobligationer. Rikshem har en projektportfölj som omfattar ny- och ombyggnadsprojekt, alla med högt ställda miljökrav. Det är huvudsakligen miljöupprustningen och renoveringen i Gränby, Uppsala som den gröna obligationen finansierar.

Rikshem ger kapitalmarknaden möjlighet att investera i gröna projekt genom att ge ut gröna företagsobligationer. Rikshem har en projektportfölj som omfattar ny- och ombyggnadsprojekt, alla med högt ställda miljökrav. Det är huvudsakligen miljöupprustningen och renoveringen i Gränby, Uppsala som den gröna obligationen finansierar.
 
- Nu kan vi verkligen kalla Gränby för Gröna Gränby. Vi åstadkommer en miljöupprustning och ROT-renovering av 1 280 lägenheter, där över 90 % av byggavfallet återvinns eller återanvänds. Vi kommer också att minska energiförbrukning för uppvärmning med 50 % jämfört med innan. Det motsvarar 750 ton lägre koldioxidutsläpp per år och det är något vi är mycket stolta över, säger Ilija Batljan, vice vd Rikshem.
 
Till grund för urvalet av gröna projekt ligger ett ramverk, vars principer SEB utvecklat tillsammans med Världsbanken. Ramverket har genomlysts av den norska klimatforskningsstiftelsen Cicero.
 
- Det finns ett allt högre investerarintresse att bidra till en bättre miljö. Rikshem vill självklart möta den ökade efterfrågan och vara det naturliga valet för investerare som söker gröna investeringar då vi har fler liknande projekt på gång, säger Jacob Bruzelius, finanschef Rikshem.
 
Rikshem kommer årligen att ge information till investerarna om hur pengarna används.